3 redenen waarom iedereen een VPN zou moeten gebruiken

vpn netwerk

De laatste jaren zie je een stijgende interesse van mensen in hun privacy. Niet alleen de politiek bemoeit zich er steeds meer mee, ook mensen worden steeds een beetje bewuster van hoe hun data wordt verzameld en gebruikt. Deze wetenschap zorgt ervoor dat steeds meer mensen de controle willen over hun eigen data en vooral zelf bepalen wat ze met wie delen.

Big Data en Big Tech willen jouw gegevens hebben.

Niet alleen big data en de grote tech bedrijven spelen hier een belangrijke factor in. Ook de vele datalekken (hacks) zorgen ervoor dat mensen bewuster om willen gaan met hun persoonsinformatie. Het leven speelt zich inmiddels grotendeels online af en regelen we ontzettend veel via het internet en via verschillende apps. We hebben allemaal meerdere accounts waarvan sommige belangrijker dan de andere en daardoor weer gevoeliger informatie bevat. Dit betekent ook dat we zorgvuldig met onze informatie om moeten gaan en zelf de controle hierover moeten hebben.

Privacy wordt steeds beter, maar er is nog een hoop werk.

De laatste jaren zijn er nieuwe wetten ontwikkeld zoals de AVG, om ervoor te zorgen dat bedrijven beter met jouw informatie omgaan. Maar ook jijzelf kunt ervoor zorgen dat niet iedereen zomaar van alles van je weet. Naast het gebruik van wachtwoordbeheer apps voor het veilig beheren van je online accounts is het ook verstandig om een VPN te gebruiken. Hiermee kun je namelijk je online privacy gigantisch verhogen al dan niet helemaal onzichtbaar worden. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van een VPN dienst waar we er 3 van gaan behandelen hieronder.

netwerk vpn

1. 100% Privacy, stop met gevolgd worden.

De voornaamste reden waarom je een VPN zou willen installeren is omdat je zonder een VPN overal gevolgd wordt. Grote bedrijven gebruiken trackers en andere toepassingen om jou overal op het internet te kunnen volgen om zo erachter te komen wat je interesses zijn. Deze gegevens worden vervolgens verkocht en gebruikt waarvan jij niet eens weet met wie en waarvoor.

Er wordt gigantisch veel geld verdiend met jouw data. Je zou kunnen denken dat is toch niet erg want ik betaal nu eenmaal met mijn data voor het gebruik van een dienst. Zoals je dat bij Google en Facebook doet. Echter moet je jezelf afvragen of je wel wilt wat er met je data gebeurd? Wat betekent dit in de toekomst en hoe kunnen bedrijven deze data gebruiken om jou en anderen te beïnvloeden?

Met een VPN dienst kun je dit allemaal voorkomen, en zorgen dat deze bedrijven niet meer weten wie je bent en de gegevens van jouw surfgedrag niet meer koppelen aan een persoon. In dit overzicht met de beste VPN diensten staan enkel bedrijven die jouw anonimiteit garanderen en bijvoorbeeld zelfs geen logs bijhouden van de verbindingen met hun servers. Daarnaast vindt je er een duidelijke uitleg van wat een VPN precies is en hoe dit werkt.

2. Prijs manipulaties.

Als privacy je niet zoveel doet dan moet de volgende reden je zeker wel aanspreken, want niemand houdt ervan om te veel voor iets te betalen en al helemaal niet om opgelicht te worden met een te hoge prijs. Dit is echter wel precies wat er online gebeurd op veel websites. Vooral vakantie websites om een vakantie te boeken of vliegticket websites maken gebruik van prijsmanipulatie. Dit houdt kort gezegd in dat ze jouw gedrag monitoren door middel van je IP adres. Wanneer ze zien dat je een paar keer terugkomt om dezelfde vakantie, ticket of produyct te bekijken, verhogens ze gaandeweg de prijs. 

In combinatie met de zogenaamde berichten die je steeds ziet verschijnen, dat er nog maar één reis of kamer over is. Of dat deze reis het afgelopen uur al 20 keer is geboekt proberen deze bedrijven je dus met leugens over te halen om snel te boeken voor een veel te hoge prijs. Omdat je vaker terug komt weten ze hoe erg geïnteresseerd je bent en verhogen ze daarom de prijs. Als dit in een fysieke winkel zou gebeuren dan zou je zeggen dat de verkoper een leugenaar en oplichter is. Met een VPN kun je voorkomen dat ze weten dat je vaker terugkomt en zullen ze de prijs ook niet snel laten stijgen.

3. Geoblocking en overal Netflix kunnen kijken.

Het internet is van iedereen. Niemand is de baas over het internet, het is in feite een decentraal systeem en meteen ook de hoofdreden waarom het internet zo snel zo groot is geworden. Geen enkele overheid is de baas over het internet en is in feite iedereen er vrij om te doen en laten wat hij of zij wilt. Toch is niets minder waar overheden en bedrijven doen er vaak genoeg van alles aan om jouw toegang tot bepaalde websites te ontnemen. Denk aan de bekendere torrent websites zoals Pirate Bay. Maar ook streaming diensten willen andere content aanbieden in verschillende landen. Een voorbeeld hiervan is Netflix, het kan zijn dat jouw favoriete serie wel in Amerika beschikbaar is maar niet in Nederland of Vice Versa. Dit kan voor frustratie zorgen wanneer je op vakantie bent en toch wilt Netflixen.

Ook sportevenementen proberen door geoblocking bepaalde regio’s buiten te sluiten om eigen redenen. Met een VPN weet in feite niemand meer waar je vandaan komt. En kun je dus voordoen als een bewoner uit een bepaald land en bijvoorbeeld de Amerikaanse content op Netflix kijken. Of wanneer je op vakantie bent gewoon je favoriete Nederlandse series te kunnen kijken en onbeperkt te kunnen surfen.

Dit zijn nog maar 3 redenen om een VPN service te installeren. Er zijn er nog veel meer, echter zou een van deze 3 redenen om een VPN te gebruiken en meer dan voldoende moeten zijn. Succes met het terugclaimen van jouw privacy en internet vrijheid.

Plaats als eerste een reactie