5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma

boekhoudprogramma

Boekhouden is verplicht in Nederland. Het is dus ook belangrijk om dit op een goede manier in te richten. Dat kan een boekhouder doen. Je kunt echter zelf ook veel bereiken. Het is dan alleen wel van belang om te weten welk boekhoudprogramma je ervoor moet gebruiken. Met deze vijf tips wordt de juiste kiezen gemakkelijker.

1. Type boekhoudsoftware

Het is goed om eerst eens te bekijken wat de beste soort is als het om boekhoudprogramma’s gaat. Dit is per branche en zelfs per onderneming verschillend. Het hangt er bijvoorbeeld van af wat voor werkzaamheden je ermee wilt doen. Gaat het alleen om het boeken van de inkomende en uitgaande facturen? Of wil je er meer mee kunnen bereiken? Zoek eerst antwoorden op deze vragen.

2. Online kunnen werken

Ook heel belangrijk is het gemak waarmee gewerkt kan worden met het programma. Wanneer dit gewoon online kan, dan is dat alvast een belangrijk pluspunt. Wanneer je online aan de slag kunt, kan je altijd en overal zorgen dat de boekhouding goed op orde is. De meeste moderne programma’s bieden deze mogelijkheid tegenwoordig. Het is wel belangrijk om daar goed op te letten.

3. Gebruiksvriendelijkheid

Het boekhouden is in de basis relatief gemakkelijk te doen. Het is dan wel belangrijk om te weten welke handelingen je moet doen. hoe gemakkelijker het programma in elkaar zit, hoe beter dit is. Het boekhouden is weliswaar verplicht, maar voor jou als ondernemer geen hoofdzaak. Het moet simpel zijn en weinig tijd kosten om te doen. Zo vind je het ideale programma voor jouw onderneming.

boekhouding

Wil jij de boekhouding laten doen?

4. Voor jouw type onderneming

Het is ook belangrijk dat het boekhoudprogramma aansluit op jouw onderneming. Dat betekent dat je moet kijken naar wat voor soort boekhoudprogramma geschikt is voor ZZP’ers, maar ook naar welk programma past bij een grote onderneming met meerdere medewerkers. Zorg in ieder geval altijd dat het programma uitgebreid genoeg is. Liever meer, dan minder functies om mee te werken.

5. Gratis of betaald?

In de meeste gevallen kan een gratis boekhoudprogramma al goed genoeg zijn om de simpele handelingen mee te doen. Daarmee kan je dus als ondernemer al een goede slag slaan. De groter programma’s zijn vaak voor een bepaalde periode gratis. Zo kan je er eerst aan wennen. Als het goed passend is, dan kan je altijd nog een abonnement afsluiten. Dit bespaart op kosten.

 

Plaats als eerste een reactie