Aan deze kosten moet je denken voor je PowerPoint presentatie

PowerPoint is een programma om presentaties mee te maken. Net zoals Adobe Photoshop de standaard is voor grafisch design, en Autodesk AutoCAD de standaard is voor CAD tekeningen, is Microsoft PowerPoint dé standaard voor presentatie software. Dat heeft voordelen en nadelen. Een voordeel is dat vrijwel iedereen een presentatie kan maken in deze applicatie, het nadeel hierbij is dat niet iedereen een designer is. Wat zijn eigenlijk de kosten voor een PowerPoint presentatie wanneer dit karwei uitbesteed wordt? En ook van belang; wat zijn de risico’s bij een bedrijfspresentatie wanneer de kwaliteit niet in orde is?

Wat zijn de kosten voor een PowerPoint presentatie?

In de eerste plaats zul je een exemplaar van de ontwerpsoftware nodig hebben. Je kunt gratis PowerPoint presentaties vertonen, tot op zekere hoogte is ontwerpen ook mogelijk zonder te investeren in dure software of abonnementen. De volledige versie is niet zomaar gratis te gebruiken, toch is geld uitgeven niet de grootste kostenpost.

Uren maken, geld verspillen

Binnen bedrijven en voor andere organisaties worden veel presentaties uitgevoerd. Die moeten uiteraard eerst ontworpen worden. Dit kan veel tijd in beslag nemen, dit gebeurt lang niet altijd in de ‘vrije uurtjes’. Bij elkaar opgeteld kost het resultaat meer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden, want personeelskosten moeten ook meegeteld worden. Een extern bureau werkt doorgaans sneller, het is ook mogelijk om standaard slides of templates te laten ontwerpen. Zo kunnen werknemers of andere vertegenwoordigers snel en betaalbaar zelf aan de slag gaan.

Wat is van invloed op de kosten?

Bij het berekenen van de kosten voor een PowerPoint presentatie zijn er diverse criteria die de prijs bepalen. Hier zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden:

  • Aantal slides: Tussen 1-10 slides zal de prijs lager liggen dan tussen 50-100 slides. Aan de andere kant zal de prijs per slide doorgaans afnemen naarmate de presentatie meer omvangrijk wordt.
  • Custom huisstijl: Een logo toevoegen kost niet veel tijd. Een complete huisstijl converteren naar PowerPoint slides is een ander verhaal. Wanneer er nog geen vaste huisstijl bestaat, dan zal dit ook een aandachtspunt zijn. Het ontwerpen van standaard slide templates is gelukkig een eenmalig proces, op basis van een goede template kun je lang voortbouwen.
  • Revisies: Afhankelijk van uitvoerend specialist en de overeenkomst kunnen er revisies gemaakt worden. Zo kan de opdrachtgever wijzigingen laten doorvoeren voor een perfect resultaat.
  • Deadline: Tijd is geld, dat geldt ook voor het ontwerpen van presentaties. Wanneer het gisteren klaar moet zijn, dan zullen de kosten van de bedrijfspresentatie hoger uitvallen. Is de deadline wat ruimer, dan kan de uitvoerende partij hier in de planning rekening mee houden.

Vraag vooraf een offerte aan, en durf vragen te stellen. Een goede communicatie kan veel geld besparen.

Een bedrijfspresentatie kan je kop kosten!

De kosten voor een PowerPoint presentatie zijn van belang, het resultaat is nog veel belangrijker. We gaan niet beweren dat je met een gelikte bedrijfspresentatie direct miljoenencontracten binnen zult slepen, toch kan een duidelijke en aantrekkelijk presentatie wel degelijk het imago van het bedrijf en de spreker versterken. Daarnaast kan een knullige presentatie het vertrouwen in een organisatie doen smelten als sneeuw voor de zon, daar kom je met een vlotte babbel niet mee weg. Vergeet daarom naast inkomsten genereren ook niet dat je geld kunt verliezen met een ondoordachte strategie.

Plaats als eerste een reactie