Dit zijn de voordelen van digitaal lesgeven

Digital

Toen rond 750 na Christus de eerste scholen werden opgericht – vaak sobere kloosterscholen waar alleen mannen en jongens mochten komen – hadden ze waarschijnlijk nooit kunnen denken dat we nu massaal met laptops en whiteboards onderwijs volgen. En dan hebben we het nog geen eens over digitaal lesgeven. Een vrij recente ontwikkeling, die met een hoop voordelen komt.

De voordelen van digitaal lesgeven

Digitaal lesgeven is dé manier om scholieren voor te bereiden op de toekomst, die voor velen vol digitale snufjes zit. Lesmateriaal wordt digitaal aangeboden, en de leerlingen hebben vaak een speciale chromebook voor school. Dat scheelt de docent veel nakijkwerk. Daarnaast kan digitaal lesmateriaal heel makkelijk op maat worden aangeboden. Door digitaal lesgeven kunnen leerlingen dus eenvoudig op hun eigen niveau werken. Dat doen de leerlingen dan met lesmateriaal dat heel up-to-date is. Fysieke lesboeken zijn bijvoorbeeld al snel een paar jaar oud, terwijl op een chromebook ook gewerkt kan worden met bijvoorbeeld nieuwsartikelen, of simpelweg met de nieuwste update vanuit de uitgever. Ook zorgt digitaal lesgeven ervoor dat leerlingen spelenderwijs kunnen leren. De chromebook voor school staat namelijk vol met educatieve spelletjes, wat de leersnelheid van veel leerlingen bevordert. Ook afbeeldingen en filmpjes zijn nu makkelijk te delen door de docent. Dat maakt de les een stuk aantrekkelijker, en bovendien zorgt deze ‘rijke media’ ervoor dat de lesstof beter wordt onthouden. Het moge duidelijk zijn: digitaal lesgeven heeft veel voordelen voor zowel de docent als de leerling. Toch heeft deze onderwijsvorm een keerzijde.

School

Digitaal les volgen.

De nadelen van digitaal lesgeven

Wanneer leerlingen op een chromebook voor school werken, kunnen ze snel geneigd zijn om zich met sociale media bezig te houden in plaats van met de lesstof. Op sommige chromebooks is dan ook de toegang naar bepaalde social media en entertainmentwebsites geblokkeerd. Ook voor het handschrift van de leerlingen is het niet ideaal. Doordat op de chromebook standaard wordt getypt, blijft het schrijven vaak achter. Ook ben je bij digitaal lesgeven sterk afhankelijk van de internetverbinding. Is die op jouw school een beetje traag, dan zal dat ongetwijfeld frustratie opleveren. Gelukkig zijn dit nadelen die makkelijk kunnen worden verholpen. De internetverbinding kan worden verbeterd, de toegang tot sociale media kan eventueel worden geblokkeerd en het werken met de chromebook kan worden afgewisseld met pen en papier. En eerlijk is eerlijk, dan wegen de nadelen bij lange na niet op tegen de voorbeelden van digitaal lesgeven.

Plaats als eerste een reactie