Elektronisch afval: wat kun jij eraan doen?

Elektronische producten zijn een belangrijk deel van het dagelijks leven. De meesten van ons kunnen zelfs niet normaal functioneren zonder deze producten. Dit zorgt ervoor dat we meestal het laatste model willen hebben zodat er maximaal geprofiteerd kan worden van de mogelijkheden. Het hoeft niet eens tijd te zijn voor een nieuwe mobiele telefoon. Het wordt door iedereen verwacht dat je na de twee jaar contractperiode een nieuwe telefoon kiest terwijl dit vaak nog niet eens nodig is. Sommigen kiezen er zelfs voor om tijdens een lopend contract een nieuwe mobiele telefoon te kopen. Dit kan omdat het oude toestel het begeven heeft of niet over bepaalde gewenste functionaliteit beschikt. Wat de reden ook is voor het aanschaffen van een mobiele telefoon, de berg elektronisch afval neemt erdoor toe. Fabrikanten ontwikkelen geen mobiele telefoons die erop gericht zijn om lang mee te gaan. De levensduur van een mobiele telefoon is kort zodat deze na een korte periode vervangen kan worden en de fabrikanten zo veel mogelijk kunnen verdienen. Als dit niet verandert en consumenten gaan hetzelfde om als ze nu met elektronisch afval dan zullen de gevolgen steeds beter zichtbaar worden.

Help een ander
De naam elektronisch afval kan misleidend zijn aangezien niet al het elektronisch afval daadwerkelijk afval is. Veel producten zijn weliswaar verouderd maar nog steeds functionerend. Dit betekent dat het niet als afval hoeft te eindigen maar hergebruikt kan worden. Er is altijd iemand die het elektronische product goed kan gebruiken. In plaats van het product weg te gooien kun je het inleveren bij een goed doel, kerk, school of kringloopwinkel zodat je er iemand anders blij mee kunt maken. Diverse non-profit organisaties kunnen gebruikte en afgedankte elektronische producten een tweede leven geven.

Werkgelegenheid
Als elektronisch afval vaker en meer gerecycled wordt neemt de werkgelegenheid toe in de recycling sector. Bedrijven die zich bezig houden met de recycling van elektronische producten kunnen hierdoor uitbreiden, processen verbeteren maar ook meer banen creëren. De lokale economie wordt door recycling gesteund maar ook lokale buitenlandse economieën. Er zijn meer banen beschikbaar in elke stap van het recycling proces. Dit kan een extra baan zijn voor de persoon die het elektronische afval verzameld maar ook extra baan in het buitenland voor het verwerken van het afval.

Economisch voordeel
In plaats van het weggooien van elektronisch afval kan een consument er economisch voordeel uit halen door het te verkopen. Oude elektronische producten kunnen verkocht worden aan recycling bedrijven. Op het internet zijn diverse recycling bedrijven actief die apparaten zoals mobiele telefoons, laptops en tablets opkopen. Zelfs defecte apparaten kunnen aan deze bedrijven verkocht worden. Het voordeel van deze bedrijven is dat de apparaten op een gepaste manier gedemonteerd en verwerkt worden. Dit betekent dat je geld kunt verdienen me het verkopen van oude elektronische producten terwijl je het milieu helpt.

Plaats als eerste een reactie