Gamende kinderen

gamende kinderen

Gamen is iets wat kinderen graag doen. Kinderen vinden het erg leuk om te spelen. Spelen is voor jonge kinderen een automatische vorm van leren, maar volwassenen en pubers spelen ook heel graag.

Gamen is een uitlaatklep

Het is meer een geformaliseerde manier van omgaan met regels, met afspraken, fantaseren en jezelf in andere werelden begeven. Even lekker los van de ‘echte’ wereld. Even geen huiswerk maken, school of problemen en dat maakt gamen een prima uitlaatklep om even je tijd aan te besteden.

Gamen is zeker niet altijd slecht voor je kind

Er zijn studies die aantonen dat de effecten van gamen bij jeugd positieve invloed op ze hebben (mits gecontroleerd). Ze ontwikkelen en trainen sociale vaardigheden met het online gamen, hun cognitieve vaardigheden worden versterkt, ze leren strategisch te denken, krijgen meer ruimtelijk inzicht, leren beter te plannen en keuzes te maken.

gamen

Het gamegedrag van een kind

Wanneer wordt gamen een probleem?

Gamen wordt een probleem wanneer mensen niet meer overzien dat er nog andere dingen in het leven zijn. Je wordt in de games van tegenwoordig constant uitgedaagd en er heerst op dit moment een sterke competitieve cultuur in het online gamen. Dit brengt ook het verlangen met zich mee om ‘nog een potje te spelen’ of om gewoon de hele nacht door te gaan. Kinderen onbeperkt laten gamen is absoluut ook niet aan te raden, maar dat geldt eigenlijk voor alles. Onbeperkt bankhangen of op bed blijven liggen is natuurlijk ook niet goed.

De controle nemen als ouder zijnde

Het is erg belangrijk dat ouders de controle nemen over het gamegedrag van hun kind, hoe moeilijk dat ook kan zijn (met bijvoorbeeld pubers). Buiten het gamegedrag, is het ook belangrijk dat ouders letten op geweld in games. Dat is natuurlijk niet goed voor met name jonge kinderen. Geweld uit games kan risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld dat ze er anders over gaan denken en/of misschien wat ruwer gaan spelen. Het betekent ook weer niet dat alle games gewelddadig worden van het spelen van games waar geweld in voorkomt. Dat is afhankelijk van wat voor game het is, wat voor geweld erin voorkomt (fantasiegeweld of heel grof geweld). Games hebben niet voor niets een leeftijdsclassificatie.

Plaats als eerste een reactie