Het bereik van antennes

Als we over antennes praten hebben we het over een omvormer die het veld van een radiofrequentie omzet naar wisselstroom of omgekeerd. Er zijn zeer veel verschillende soorten antennes en allemaal hebben ze een ander bereik, zoals bijvoorbeeld de 4G antenne. Zo hebben we gigantische schotelantennes in de wereld met het bereik van de ruimte maar hebben we ook kleine antennes die misschien niet verder dan de straat komen, neem bijvoorbeeld de wifi antenne die uw modem heeft. Het bereik van antennes is afhankelijk van de grootte en hoeveel stroom er in om wordt gezet.

 

Het bereik van antennes

 

Hoe groter het vermogen van stroom die omgevormd wordt en hoe groter de antenne zelf hoe verder het bereik van de antenne is. Dan is het bereik ook nog afhankelijk van hoe het signaal gestuurd wordt. Neem bijvoorbeeld een AM antenne. Een AM zender met antenne stuurt een direct signaal dat niet met de aarde meebuigt en daardoor dus een beperkt bereik heeft. Een FM zender met antenne daarentegen buigt wel met de aarde en hoe meer stroom in deze antenne omgevormd wordt des te verder het bereik zal zijn.

 

Mobiele telefoon antennes

 

Sinds de opkomst van mobiele telefoons en mobiele telefoonnetwerken zien we veel mobiele telefoon antennes. Als je goed kijkt in de stad kan je ze overal zien vaak verstopt op daken of ze zitten met een hoop tegelijk vast aan een grote zendmast. Omdat de sterkte van de antenne van onze mobiele telefoon beperkt is zullen er om ons heen antennes moeten staan die op hun beurt weer verbinding maken met het mobiele netwerk. Op deze manier kunnen we op de meeste plekken in Nederland een redelijk signaal houden.

 

Schotelantennes

 

Schotelantennes is een andere antenne die we veel in het dagelijkse leven zien. Deze antenne is gevormd als een schotel die veelal gebruikt word om te richten op een satelliet, de satelliet staat weer in verbinding met een andere antenne van bijvoorbeeld een televisiezender.

Plaats als eerste een reactie