Het gebruik van het HACCP horeca softwaresysteem

horeca regels

HACCP horeca is een kwaliteitseis die ter registratie moeten worden toegepast, zodat jouw horeca onderneming hieraan voldoet. Dit is ter voorkoming van gevaren zoals ziekteverwekkers die aanwezig kunnen zijn in bepaalde soorten voeding of producten die worden geconsumeerd aan personen of dieren. Omdat je als horeca ondernemen moet werken volgens deze HACCP principes moet je deze goed registeren. Waar vroeger dit vooral met de hand gebeurde, zijn er tegenwoordig software systemen om dit mee te doen. Je moet immers kunnen aantonen dat je als horecabedrijf voldoet aan de hygiëne-eisen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit(NVWA).

HACCP horeca registreren met software

Indien jouw horecabedrijf de HACCP op orde heeft betekend dat goede hygiëne en het hebben doorstaan van strenge kwaliteitscontroles. Bij de HACCP administratie komt aardig wat kijken. Producten moeten onder andere worden gelabeld met houdbaarheidsdatums. Met HACCP software kun je deze processen goed laten verlopen. Zo kunnen de labels automatisch worden geprint door het systeem, zodat het labelen van producten goed wordt bijgehouden. Want als je het met de hand moet noteren kunnen er problemen ontstaan, bijvoorbeeld door dat het geen wat is opgeschreven niet goed leesbaar is. Dus door de HACCP eisen goed te registreren voldoe je aan de hygiëne eis en software kan je daar goed bij helpen. Maar met een eigen HACCP plan, die je kunt programmeren, wordt dit proces nog makkelijker.

HACCP horeca

Gebruik een softwaresysteem om je producten te labelen en zorg dat je HACCP op orde is

Zeven basisprincipes van de HACCP horeca regels

Vaak hebben horecabedrijven een heel eigen plan voor het naleven van de HACCP regels. Maar waar dat vroeger allemaal in mappen en op papier stond, kan dat kun makkelijk via een systeem worden geregeld. Zo wordt de meeste software voor de HACCP geleverd met een standaard plan, waarin de meest voorkomende taken al zijn voorgeprogrammeerd in verschillende lijsten. Maar gelukkig kun je deze lijsten als ondernemer ook helemaal naar eigen wens inrichten. De software moet het wel makkelijker maken, niet moeilijker natuurlijk.
Naast dat je via je eigen plan in het systeem werkt via de eisen van de hygiënecode, kun je bij controle van de NVWA heel makkelijk laten zien dat het bij jou allemaal op order is. Zo kun je uit het systeem verschillende rapportage halen of een overzicht maken van de vragen de vragen die de NVWA op dat moment aan je stelt. Niet meer bladeren door de papieren, maar gemakkelijk laten zien dat jij je aan de eisen houd.

Software om je producten te labelen

Zoals eerder staat beschreven is het labelen van je producten heel belangrijk. Wanneer het labelen niet goed gaat, kun je daar als ondernemer bij controle, problemen mee krijgen. Waar het vroeger nog wel een voorkwam dat collega’s het handschrift van de kok niet konden ontcijferen, kun je de labels nu makkelijk printen via een software systeem. Je geeft eenmalig aan wat de houdbaarheidsdatum van een bepaald product is en het systeem bepaalt op basis hiervan wat de juiste datum op het label moet zijn. Daarnaast staat de naam van de medewerker er op en ook de tijd van printen. Zo kun je alles goed controleren.

Plaats als eerste een reactie