Vanaf 31 december 2020 is in de hele Europese Unie de regelgeving voor drones ingegaan om het vliegen met drones veilig te houden en meer toepassingen van drones voor zakelijke gebruikers toe te staan. Als recreatieve vlieger van een drone wordt je door de regels het meest geraakt. Je moet bijvoorbeeld een drone cursus doen en een vliegbewijs behalen, wanneer je een drone vliegt van boven de 250 gram. Tevens moet je je drone aanmelden bij het RDW, wanneer deze zwaarder is dan 250 gram of wanneer deze een camera bevat. Maar moet je een drone cursus volgen om het EU-dronebewijs te behalen?
De twee bewijzen
Voor het vliegen van drones zijn er twee types bewijzen mogelijk. Je hebt een basiscertificaat, waarmee je drones zonder Cx-label en boven de 250 gram tot 500 gram mag vliegen boven bebouwing. Ook mag je met een basiscertificaat drones vliegen tussen de 2 en 25 kilogram, maar dan wel op een 150 meter afstand van bebouwing. Een aanvullend certificaat zorgt ervoor dat je met een drone zonder Cx-label van 500 gram tot 2 kilogram boven de bebouwing mag vliegen. Om deze certificaten te behalen, dien je een drone opleiding te volgen.
De drone cursus
Een drone cursus heb je dus nodig om een dronebewijs te halen. Veel drone cursussen kun je online via een geautoriseerde e-learningomgeving doen, waarmee je opgeleid wordt tot een echt examen. Een examen bestaat uit meerkeuzevragen en bent u voor dit examen geslaagd, dan kun je pas je dronebewijs bij het RDW aanvragen.
Afhalen bij RDW
Wanneer je jouw drone cursus afgerond hebt bij een officiële instantie, dan worden je gegevens doorgestuurd naar het RDW waar je jouw officiële EU dronebewijs kunt afhalen. De aanvraagkosten van het vliegbewijs bedragen €10. Ook dien je als drone eigenaar je drone te registreren bij de RDW, waarna je een uniek exploitantennummer krijgt. Dit kost je ook nog eens €20.