Netwerkbeheer en Systeembeheer

netwerkbeheersoftware

Software, computers en techniek kan er niet zonder. Software kan op zijn beurt weer niet zonder een goede ICT-infrastructuur. Daarbinnen is het weer van belang dat het netwerk- en systeembeheer op orde zijn. Systeembeheer is verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse activiteiten van een computersysteem of netwerk. Netwerkbeheer beheert de netwerkhardware en -software. Wil je meer weten over netwerk- en systeembeheer? Dan doe je er goed aan om dit artikel te lezen. Wij vroegen de ICT-specialisten van Smooth Vision om uitleg.

Netwerkbeheersoftware

Netwerkbeheheer is de alomvattende term voor IT-managersom hen te helpen de netwerken op een efficiëntere manier te beheren. Netwerkbeheer kan worden gebruikt om de prestaties van het netwerk en gebruikers te bewaken, analyseren en beheren. Hiervoor is dan weer software nodig.

Hieronder volgen enkele van de functies die bij netwerkbeheersoftware worden geleverd:

– Bewaak, analyseer en los problemen op met huidige netwerkactiviteiten

– Inventariseer de apparaten op het netwerk en verzamel er gegevens van (bijv. resourcegebruik)

– Beheer apparaattoegang op het netwerk met machtigingen

– Bied een geautomatiseerde reactie op gebeurtenissen zoals de beschikbaarheid van applicaties of beveiligingsinbreuken

– Kosten verlagen door taken te automatiseren die anders handmatig ingrijpen

systeembeheer

Meer weten over netwerkbeheer?

Systeembeheer

Systeembeheer verwijst naar het beheer van computersystemen. Het is een zeer breed gebied dat betrekking heeft op de installatie, configuratie, onderhoud en bewaking van computersystemen. Er zijn verschillende soorten systeembeheerders, afhankelijk van het type systeem dat ze beheren. Een systeembeheerder kan iemand zijn die een enkele machine in een bedrijf beheert of meerdere machines en servers in grootschalige systemen kan beheren. Systeembeheerders zorgen ook voor probleemoplossing wanneer er een probleem is met een of meer computers.

Systeembeheerders moeten de gezondheid en veiligheid van het gehele computernetwerk in stand houden door ervoor te zorgen dat alle configuraties en instellingen up-to-date zijn en naar behoren functioneren om zowel gegevens als gebruikers te beschermen tegen kwaadwillende aanvallen.

Plaats als eerste een reactie