Photoshop of Illustrator, wat is het verschil?

photoshop illustrator

Als je regelmatig bezig bent met grafische ontwerpen of te maken hebt met drukwerk, dan ken je natuurlijk de populairste Adobe programma’s wel. Adobe Illustrator, Photoshop en Indesign is de meest gebruikte software van Adobe. In dit artikel gaan we het hebben over de eerste twee genoemde. Wat is het verschil tussen Photoshop en Illustrator? Wij leggen het uit!

Wat is het verschil tussen Photoshop en Illustrator?

Het is belangrijk om te weten wat het verschillen tussen deze beide programma’s is. Wanneer gebruik je nou Illustrator en wanneer kun je beter gebruik maken van Photoshop? 

Photoshop wordt vooral gebruikt voor het bewerken van foto’s. Dit doet de naam van het Adobe programma al vermoeden. De mogelijkheden in Photoshop zijn eindeloos, denk aan: het bewerken van de belichting, afbeeldingen restaureren, verbeteren, bijsnijden en nog veel meer. Photoshop is een pixel bewerkingsprogramma en wordt vooral gebruikt door fotografen en grafische ontwerpers.

photoshop of illustrator

Illustrator is daarentegen een vector bewerkingsprogramma dat meer wordt gebruikt door technische tekenaars en grafische ontwerpers (vector). Adobe Illustrator wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van zogenoemde “vector art”. Tekst, pictogrammen en beeldmerken kunnen hierin gecombineerd worden. Voor het ontwerpen van logo’s, huisstijlen, visitekaartjes, briefpapier en illustraties wordt dit programma gebruikt. Besta

Welk programma moet ik gebruiken?

Welk programma je moet gebruiken is afhankelijk van de doeleinden. Bij vector creaties moet je Illustrator hebben en voor alles waarbij je te maken krijgt met foto’s is Photoshop nodig. Als grafisch ontwerper heb je beide programma’s nodig (en InDesign). Als je aan het werk gaat met een van deze programma’s is het volgen van een cursus wel aangeraden. Je hebt verschillende Adobe Photoshop of Illustrator cursussen. Wij adviseren de cursussen van DWM trainingen. In deze cursussen worden alle basis functies van de programma’s uitgelegd, zodat je als beginner aan de slag kan met de geavanceerde programma’s van Adobe.

Plaats als eerste een reactie