Serverruimte op temperatuur houden

Dit is een ruimte waarin zich alle servers en data van een bedrijf bevinden. Een serverruimte wordt ook wel datacenter of computernetwerk genoemd en is vaak een essentieel deel het bedrijf.

Klimaatbeheersing
De temperatuur in een serverruimte moet goed onder controle worden gehouden. Zowel te warm als te koud kan schadelijk zijn voor alle aanwezige apparatuur. In een serverruimte kan het erg warm worden. Hoeveel warmte er vrijkomt hangt af van de hoeveelheid aan computerapparatuur. Om al deze warmte aan te kunnen is er in de serverruimte goede ventilatie nodig. Veel bedrijven richten de kleinste ruimte in het pand in als serverruimte, terwijl deze daar eigenlijk niet geschikt voor is. Ventilatie en koeling zijn beiden een must voor de ruimte waar alle geautomatiseerde apparatuur staat.

Oververhitting
Wanneer het in de serverruimte te warm wordt omdat er niet goed geventileerd en gekoeld wordt, onstaat er oververhitting. Slijtage, storing of uitval van de apparatuur zijn dan mogelijke gevolgen. Dit kan rampzalig zijn voor het bedrijf, omdat dan alle bedrijfsdata verloren kan gaan. Om een dergelijke ramp te voorkomen is het raadzaam goed te investeren in serverruimte koeling zoals airconditioning.

Welke airco in de serverruimte?

Niet:
Gewone airco gebruiken in de serverruimte is niet aan te raden. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld het winterseizoen en de luchtvochtigheid die door gewone airco wordt geregeld. Om even terug te komen op het winterseizoen: in de winter moet de serverruimte uiteraard ook gekoeld worden, en gewone airco is daar niet op ingesteld. Ook heeft gewone airco de eigenschap dat deze de luchtvochtigheid regelt. Waar dit voor mensen geen probleem is, aangezien mensen vocht produceren, is dit voor computerapparatuur juist funest. Geautomatiseerde apparatuur produceert immers geen vocht en de mens wel.

Wel:
Een precisie airconditioner is het beste geschikt om de serverruimte optimaal te koelen. Deze vorm van de airco van All Climate zorgt voor een uitgebalanceerde samenstelling van de gekoelde lucht. Het fijne van deze airco is dat zaken zoals als stof en vocht worden gefilterd. Tevens is deze airco speciaal ontwikkeld om continu te draaien.

Lekkage
Dit is iets waar een bedrijf niet op zit te wachten, maar wat toch kan gebeuren. Wanneer er voor de serverruimte een klimaatinstallatie wordt aangeschaft dient men rekening te houden met de vloeistoffen die zich in deze installatie bevinden. Indien deze vloeistoffen gaan lekken op de apparatuur in de serverruimte, kan dit wederom rampzalige gevolgen hebben, net zoals bij oververhitting werd beschreven. Kiezen voor een klimaatinstallatie is heel verstandig, mits er een goede en veilige plek wordt gekozen voor het plaatsen van deze installatie.

Tot slot
Het kiezen van de juiste airco voor in de serverruimte luistert erg nauw. Computerapparatuur dient altijd beschermd te worden tegen vocht, stof en extreme temperaturen. En zeker wanneer alle apparatuur in één ruimte staan, moet er worden nagedacht over de verzorging en het behoud ervan. Het is aan te raden goed onderzoek te doen naar dergelijke vormen van airconditioning en zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Plaats als eerste een reactie