Sluiterstijd en diafragma van uw digitale camera

Wanneer je het maximale uit jouw digitale camera wilt halen, kies dan voor een volledige flexibele camera die je handmatig kunt instellen. Belangrijk hierbij is dat jezelf je diagragma en sluitertijd kunt instellen om zo de foto naar eigen wens te maken.
Sluiterstijd

Een digitale spiegelreflexcamera beschikt over de mogelijkheden om de sluiterstijd zelf te kunnen instellen. Met de sluitertijd kun je de ‘beweging’ in een foto bepalen. Wil je een scherpe actiefoto waarbij alles haarscherp in beeld komt of juist een foto waarbij je de beweging kunt zien? Wanneer je snellere sluitertijden gebruikt krijg je de zogenaamde bevroren foto’s. Denk hierbij aan een actiefoto van een sporter of opspattend water dat haarscherp in beeld komt.

 

Wil je juist iets meer dynamiek in je foto, kies dan voor een langere sluitertijd. Experimenteer welke sluitertijd het beste werkt voor welke actie. Een sprekend voorbeeld is bijvoorbeeld een golfer die de bal wegslaat. Wanneer je een iets langere sluitertijd gebruikt zal de beweging van de golfstick goed te zien zijn. Doordat de persoon zelf stil staat zal deze wel scherp in beeld komen. Maak bij langere sluitertijden gebruik van een statief of zet je camera op een vast stevig voorwerp.
Diafragma

Met het diafragma heb je controle over de scherptediepte. Het diafragma is het gaatje in je lens waar het licht door valt. Hoe groter deze opening hoe kleiner de scherptediepte. Een kleine scherptediepte wil zegen dat je onderwerp scherp is maar de achtergrond wazig. Zeker bij portretfoto’s geeft dit een heel mooi effect.

 

Het diafragma kun je instellen door de camera in de handmatige stand te zetten of op de stand “voorkeur diafragma”. De handmatige stand vind je meestal bij een knopje met ‘M’.

De voorkeursstand vind je vaak terug als ‘A’. Vind hier compactcamera’s met een voorkeursstand voor het diafragma. Een groter diafragmagetal staat voor een kleine opening. Stel het diafragmagetal dus zo laag mogelijk in om een wazige achtergrond te krijgen.

 

Zou je graag meer willen weten over de mogelijkheden van een digitale camera of het gebruik van fotografietechnieken willen aanleren? Door talloze professionals worden diverse cursussen aangeboden voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf.

Plaats als eerste een reactie