Goede software
Iedereen heeft te maken met software. Van de wieg tot het graf worden we omringd door een veelheid aan elektronische apparaten waarin software het hart van de werking vormt. Is al deze software goed? Dat is een vraag die iedere gebruiker en software-ontwikkelaar op zijn eigen wijze zal interpreteren en beantwoorden.
Menselijke maat
De mens beoordeelt software op zijn gebruikswaarde en de meerwaarde die dat voor hem of haar oplevert. Is de meerwaarde laag is de software slecht, is die hoog dan is de software goed.
We maken dus onderscheid maken tussen goede en slechte software. Is hier sprake van een objectief oordeel? Niet helemaal want software moet bedacht, ontwikkeld, getest en op de markt gebracht worden, en kost dus inspanning en geld. De prijs die voor software betaald moet worden, bepaalt mede het oordeel dat een gebruiker over de kwaliteit geeft.
De ontwikkelaar
De software-ontwikkelaar zal afhankelijk van zijn eigen beleving slechte software als goed kunnen kwalificeren. Simpelweg omdat hij de meest ingenieuze oplossingen heeft bedacht. Een oplossing die een zoekopdracht bij een zoekmachine 30 seconden laat duren. De afbeelding die ervan gemaakt wordt, is echter van artistiek hoog niveau.
Conclusie
Goede software blijft een uitdaging en onderwerp van continue verandering. Iedere keer blijkt echter dat verwachting en realiteit honderdduizenden euro’s uit elkaar kunnen liggen.