Tablet voor kinderen

Heeft u jonge kinderen en wilt u ze graag een kindvriendelijke tablet geven? Dit is mogelijk. In dit artikel zal worden uitgewerkt welke mogelijkheden er zijn. 

Eigenschappen kindertablet

Een kindertablet is wat hardware betreft gelijk aan de volwassen editie. Vaak is het voornaamste verschil aan het uiterlijk dat de kindervariant allerlei kleurmogelijkheden heeft. Het verschil zit ook vooral in de software. Dit betekent dat het een speciale interface heeft met programma’s die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Deze interface geeft ouders ook controle over wat wel en niet toegestaan is voor het kind op de tablet. Vaak beschikken deze apparaten ook over een appstore die speciaal gefilterd is op kinder apps, zodat ongewenste apps niet gedownload kunnen worden op de tablet.

Er zijn ook kindertablets op de markt die spelenderwijs leren stimuleren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Kurio Telekids TAB 2. Bij dit apparaat kunt u ook een tijdslimiet instellen, zodat het kind niet te lang achter het apparaat kan zitten. Door het vooraf ingestelde profiel gaat de Kurio met de tijd van het kind mee. De websites en apps die toegankelijk zijn worden automatisch aangepast naar de leeftijd van het kind.

Onder de leeftijd van 5 jaar hebben educatieve apps op de tablet van het kind weinig nut. Onder de 5 jaar is het van belang voor de kinderen dat de spelletjes die erop staan voor plezier zorgen. Spelletjes voor boven de 5 jaar met een educatief karakter zijn ook niet altijd geschikt. Als het spellen zijn uit het buitenland, sluit het niet altijd goed aan op het schoolsysteem hier in Nederland.

Vergelijken tablets

Als u tablets voor kinderen gaat vergelijken, zijn er een aantal zaken waar u aandacht aan moet schenken. Er zal vooral gelet moeten worden op het formaat, de kijkhoek en het besturingssysteem.

Formaat 

Met jonge kinderen is het raadzaam om samen de tablet te gebruiken. Het 10-inch model (zo’n 25 cm) wordt verkozen boven een kleiner model.

 Kijkhoek 

De kijkhoek is van belang voor de leesbaarheid van het scherm als je het ietsje schuin bekijkt. Bij de duurdere 10-inch modellen is dit vaak wel oké. De kleinere budgetmodellen hebben vaak een slechte kijkhoek.

Besturingssysteem

Tablets met Android software hebben minder geschikte kinderapps dan de Ipad. Android heeft als voordeel dat je met bepaalde apps een veilige omgeving kunt creëren. Dit kan de Ipad weer niet.

Prijzen tablets voor kinderen

Kindertablets zijn er in verschillende prijsklassen. Ze zijn er al vanaf € 40 en lopen op tot boven de € 100. Er zijn ook allerlei beschermhoezen te koop. Dit is wel een aanrader, omdat kinderen nogal eens hun spullen laten vallen. Nbd auctions heeft goedkope tablets te koop, verkregen uit een failissementveiling.

Plaats als eerste een reactie