Wat is en doet een systeembeheerder?

systeembeheerder

Binnen het ICT (Informatie & Communicatietechnologie) vallen zeer veel verschillende beroepen, één van de meest voorkomende beroepen is het beroep van systeembeheerder. Dit is een ICT-specialist die zich vooral bezighoud met het beheer en het onderhoud van de gehele ICT omgeving binnen een bedrijf of organisatie. Hij treedt op bij technische- en netwerkproblemen om deze op te lossen. Sommige grotere organisaties maken nog wel eens gebruik van de termen systeembeheerder en netwerkbeheerder, meestal valt dit echter onder één functie.

De taken van een systeembeheerder

Doordat de verantwoordelijkheid van het goed functioneren van alle computer- en communicatiesystemen een belangrijke functie is, is hun takenpakket ook redelijk groot. Over het algemeen ziet het er zo uit:

  • bijhouden van besturingssystemen en software
  • Plegen van onderhoud aan de servers
  • Het maken van backups van de gegevens
  • Verzorgen van alle beveiligingen van het netwerken (d.m.v. firewalls, virusbescherming e.d.)
  • ondersteunen en adviseren aan collega’s
  • storingen opsporen, verhelpen en voorkomen
  • adviseren aan management over verbeteringen omtrent de ICT-omgeving
  • Vastleggen over het functioneren van het systeem
  • Oplossen gemelde problemen
ict bedrijf

ICT bedrijf inhuren

Opleiding tot systeembeheerder

Door het belang van systeembeheerders heb je redelijk wat mogelijkheden op het gebied van opleidingen. De voornaamste opleidingen om mee te beginnen zijn de MBO opleidingen systeembeheer & netwerkbeheer en HBO/WO opleiding informatica. Al deze opleidingen geven een goede basis om verder te leren, wat belangrijk is voor dit beroep. Door de ontwikkelingen van bestaande en nieuwe systemen is het belangrijk om op het gebied van kennis altijd bij te blijven. Vaak specialiseren systeembeheerders zich ook nog eens, bijvoorbeeld op het gebied van Microsoft via een MCITP opleiding.

Waar werken ze?

Zoals eerder gezegd hebben waarschijnlijk alle bedrijven van enige omvang één of meerdere systeembeheerders in dienst. Ook bij overheidsinstellingen, scholen/universiteiten en non-profit organisaties zullen systeembeheerders in dienst hebben. Kleinere bedrijven maken vaak gebruik van ICT bedrijven om hun ICT diensten in te huren, aangezien ze niet het budget of de noodzaak hebben om een systeembeheerder in te huren. Gelukkig voor hen zijn er ontzettend veel ICT bedrijven in Nederland, wil je bijvoorbeeld een systeembeheerder bij een ICT bedrijf in Breda inhuren of juist in een dorpje, je hebt ze vaak altijd in de buurt zitten.

Plaats als eerste een reactie