Bij een open source, wordt de broncode van de software gratis beschikbaar gesteld. Er wordt dan ook gesproken van open source software als gebruiker ook de ontwikkelaars kunnen zijn. Over het algemeen verkrijg je als gebruiker deze toegang wanneer je beschikt over een licentie. Die licentie is dan je vergunning om de broncode naar eigen behoefte aan te passen. Er zijn ook Open Source pakketten bekend waar de broncode helemaal vrijgegeven is. Voor deze pakketten kun je dan deelnemen aan de ontwikkeling via een community. Hoe het precies in zijn werk gaat, lees je hieronder!
Gradaties van Open Source software.
Een normaal computerprogramma bestaat altijd uit twee onderdelen, namelijk de software die op een computer wordt gebruikt en de broncode waarmee de software is gemaakt. Doordat je gemakkelijk de broncode van het web kunt halen, is dit gunstig voor zowel de kleine als middelgrote ondernemingen. De open source licentie geeft toestemming om de software te gebruiken maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden en hierin zijn drie categorieën. Zo heb je geen plicht tot openbaarmaking, waarbij je alleen verplicht bent om de naam van de oorspronkelijke maker te vermelden. Ten tweede heb je gedeeltelijke plicht tot openbaarmaking, waarbij je niet je uiteindelijke code weg hoeft te geven maar waarin je wel je wijzigen en verbeteringen moet laten zien. Bij de volledige plicht tot openbaarmaking mag je eigenlijk het minste voor jezelf houden. Hierbij moet je zowel de code als de broncode openbaar maken. Mocht je als bedrijf hier niet helemaal uitkomen, dan denkt Webdesign Delft graag met je mee!
Open source versus gratis software
Waarbij je bij open source de broncode gratis kunt aanpassen en gebruiken, ligt dit bij een gratis software weer net even anders. Bij een gratis software wordt het gebruiksrecht maar voor een bepaalde periode beschikbaar gesteld door de leverancier. Zo heb je ook geen mogelijkheden om te beschikken over de broncode van de software. Bij een open source is naast dat de software vrij toegankelijk is, ook het gratis voor iedereen en dus ook de zakelijke gebruikers. Bij een open source software mogen ontwikkelaars ook zelf aanpassingen maken in de software en deze vervolgens ook verspreiden.
Voorbeelden
Om een beter beeld te geven van software die open source is noemen we even een paar voorbeelden. Een van de bekendste voorbeelden is Firefox, de bekende browser die via als open source haar intrede deed in 2002. De browser is gebouwd door een grote groep enthousiaste programmeurs. Dit heeft ertoe geleid dat anno 2020 de browser in de top 3 staat van meest gebruikte browsers in Nederland. Het geeft aan wat de kracht is van het openstellen van je broncode, zodat veel mensen een bijdrage kunnen leveren aan het product. Het resultaat is een stuk software die door veel gebruikers wordt omarmd.
Een ander bekend voorbeeld is Magento, dit is e-commerce software waar je bijvoorbeeld via een eigen webshop producten kunt verkopen. Ook deze e-commerce software is door open source broncode tot stand gekomen en vandaag de dag misschien wel een van de meest gebruikte webshop systemen die er is. Wat ooit begon als een initiatief van een groep bevlogen programmeurs is nu zo groot geworden dat deze tegenwoordig onder de vleugels van de software gigant Adobe is opgenomen. Dan is er nog eentje, de laatste die zeker niet mag ontbreken in onze lijst is het CMS systeem van WordPress. Een contentmanagementsysteem die je helpt om je eigen website eenvoudig op te zetten en te onderhouden. Met gratis lay-outs kun je handig uit de voeten mocht je op het punt staan om een website op te starten dan hoeft dit dus niet veel te kosten.
Lage aanschafkosten biedt ruimte voor andere mogelijkheden
De open source software heeft de laatste twintig jaar een behoorlijke groei doorgemaakt. Het volwassen worden van het internet heeft hier natuurlijk absoluut aan bijgedragen. Omdat het wereld wijde web voor iedereen bereikbaar werd konden er ook online community’s ontstaan waarmee de open source software kon worden gebouwd. Dit leidde ook tot de lage aanschafkosten voor gebruikers en dat bracht nog meer voordelen met zich mee. Omdat de aanschafprijs laag is komt er ruimte vrij voor andere budgetten zoals die van het ontwikkelen van de applicaties zelf. Hierdoor ontstonden er bedrijven als Telstar media die klanten uitstekend kunnen voorzien van goed draaiende websites op e-commerce of CMS systemen.